3 Aralık 2013 Salı

BEBEKLERDE GÖRÜLEN DOĞUM LEKELERİ

Bebeklerin doğar doğmaz yada doğumdan yaklaşık 1-4 hafta arasında ciltleri üzerinde oluşan lekelerdir. Bu lekelerin bazıları geçici bazıları ise kalıcı olmaktadırlar. Bebeklerde görülen doğum lekeleri şu şekildedir;
Milia; yeni doğan bebeklerin yüzünde, sivilce benzeri beyaz kistlerdir. Alında, yanakta ve burunda görülür. Yaklaşık 1 mm çapındadır. Doğumdan yaklaşık birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolurlar. Yani geçicidirler.
Miliaria; Ter kanallarının tıkanması sonucunda oluşan toplu iğne başı büyüklüğündeki kabarcıklardır. Genellikle sıcak havada oluşur. Geçicidirler. Zamanla kendiliğinden yok olurlar. Bebeklerin sıcak ortamdan uzaklaştırılması ve banyo yaptırılması da daha çabuk kaybolmasına yardımcı olur.
Toksik eritemi; Kırmızı yüzeyin üzerinde beyaz kabarcıklar şeklinde kendini gösterir. Ortalama 5-6 mm çapındadırlar. Doğumdan 2 gün sonra başlayıp, 1-2 hafta içinde de kendiliğinden kaybolurlar.
Moğol Lekeleri; Bebeğin popo, bacak, omuz ve sırt kısımlarında çürüğü andıran mavi ve gri tonlardaki lekelerdir.
Salmon lekesi; Yenidoğan bebeklerde ağlama , çocuklarda ise koşma oynama sonucunda geçici olarak belirginleşir, sonra kaybolur.
Hemanjiom; cildin üzerinde fazladan bulunan damarlardır. Doğumdan itibaren 1-4 . hafta içinde çıkmaya başlar, zamanla 2-10 yaş arasında da küçülerek kaybolur. Hemanjiom parlak kırmızı kabarcık şeklindedir.
Şarap Lekesi; Doğumdan sonra önceleri kabarık olmayan fakat zamanla kabaran koyu kırmızı ve mor renkli cilt lekesidir. Kendiliğinden kaybolmaz lazer tedavisi ile yok olması mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder