Gıda zehirlenmesi, iyi temizlenmemiş sebze ve meyveler, kirli yiyecekler ya da kirli suların tüketimi sonucu insanlara zarar veren mikrop, bakteri, parazit ve virüslerin vücuda bulaşmasıyla ortaya çıkan hastalıktır.
Gıda zehirlenmesinin en belirgin belirtilerinden birisi ishaldir. Gıda zehirlenmesi, bozulmuş ya da temizlenmemiş gıdayı tüketen kişi veya grupları etkiler. Toplu yemeklerde , lokantalarda, okul kantinlerinde yaygın olarak rastlanabilen bir durumdur.
Gıda zehirlenmesine yol açan başlıca gıdalar şunlardır; tarihi geçmiş veya uzun süre dışarıda kalmış tavuk eti ve kırmızı et, mayonez, az pişmiş et ürünleri, yumurta, balık gibi gıdalardır. Bu gıdaların uzun süre raflarda beklemesi, kullanım tarihleri geçmesi gibi olumsuz hallerden dolayı daha dikkatli olunmalıdır.
Gıda zehirlenmelerinin en belirgin belirtileri ise şu şekildedir;
Karın bölgesinde kramplar,
İshal,
Mide bulantısı,
Kusma,
Halsizlik,
Yüksek ateş,
Üşüme ve titreme.
Gıda zehirlenmesi geçirmekte olan hastaların bol bol sıvı tüketmeleri gerekmektedir. Vücudun ishal ve kusmayla kaybettiği suyu geri kazandırmak ve hastalığın kendiliğinden geçmesine yardımcı olmak için bu çok gereklidir. Eğer kendiliğinden geçmiyorsa mutlaka doktora başvurulup, antibiyotik ve serum tedavisi gereklidir.
Gıda zehirlenmelerinden korunmak için ise; yiyecekleri mutlaka iyi temizleyip tüketmek gerekir. El ve tırnak temizliğine önem verilmelidir. Gıdaların taze tüketilmesine özen gösterilmelidir. Suların temizliğinden emin olmayınca içilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder