Bazen Karşılaşıp Sebep Arayıp Bulamadığınız Sebepleri Eğlenceli Olarak Burada Bulacaksınız
27 Ekim 2013 Pazar
YOĞURDUM TUTMADI NE YAPMALIYIM?
Geçenlerde bayram ziyaretine gittiğimizde bir tanıdığımız inek sütü sağıp verdi. Bayram ziyaretleri dolayısıyla eve geç geldik. Süt ziyan olmasın diye hemen kaynatıp, yoğurt yapmayı düşündüm. Ve sütü ocağa alıp, kaynamaya bıraktım. Kaynattığım sütü daha sonra ılımaya bıraktım.
Saat gece yarısından sonra bir zaman olduğu için çok uykum gelmişti. Saat kurup, biraz uyudum. Ama evin soğuk olması dolayısıyla kalktığım süt ılıktı. Yani yoğurt yapma kıvamında değildi sanki. Ama yine de o geç saatte tekrardan ısıtmak yerine o şekilde yoğurdu yapmaya karar verdim. Yoğurdu mayalayacak olduğum diğer yoğurdu yarım kase kadar süt ile karıştırıp, tencereye döktüm. Ve bu karışımı iyice karıştırdım ve tenceremin kapağını kapatıp, bir battaniyeye sardım. Ve sıcak odaya koydum. Bunları yaparken bile içimde yoğurdun tutmayacağına dair bir his vardı. Çünkü kaynattığım süt biraz ılık – soğuk arası gibiydi.
Sabah oldu, hislerimde maalesef yanılmamışım. Yoğurdum tutmamış. Hemen peynir (lor) yapmaya karar verdim. Süt tenceremin içerisine birkaç kaşık daha yoğurt ilavesi yaptım ve kaynamaya bıraktım. Kaynamaya başlayınca tencerenin üst kısmını peynirler kapladı. 5- 10 dakika kadar kaynattım. Ocaktan alır almaz hemen içi soğuk su dolu bir tencereye süt tenceremi koydum ( boşaltmadım). Bu sayede peynirlerin hepsi üst yüzeyde biriktiler. Evde bez torbalarım vardı. Süt tenceremi bu torbanın içine boşalttım. Askıya torbanın ipinden astım. Altına da peynirin suyu biriksin diye bir kap yerleştirdim. Ortalama 40 -50 dakika sonra torbada peynirim, kapta da peynirin suyu hazırdı. Torbadan çıkardığım peyniri tattım harikaydı. Tuzladım dayanıklı olması için. Kahvaltıda tüketiyorum. Peynirimden çıkartmış olduğum peynir suyu ile de poğaça yaptım. Böylelikle hiçbir malzemem israf olmadı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder