28 Ekim 2013 Pazartesi

LEZZETLİ VE KIVAMINDA DOLMA YAPMAK



Dolmanın kıvamını tutturmak ve aynı zamanda lezzetli de yapmak, bir pilav yapmak kadar zordur aslında. Ben dolmayı yeni yapmaya başladığım sıralarda çorba gibi oluyordu. Pirinçler çok şişiyordu. Suyu çok fazla olduğu için çorba gibi oluyordu. Fakat sonraları deneme yanılma yöntemleriyle kendimi dolmada iyi geliştirdim. Ve artık yapmış olduğum yaprak dolmasından ve biber dolmasından hep tam not alıyorum.



Şimdi uzun uzun denemelerden sonra artık standarda bağladığım ve harika nefis dolma yapmanın sırrını çözdüm ve sizlerle de paylaşıyorum.
Dolmanın harcını hazırlarken gerekli malzemelerim; 1 büyük soğan ( soğan ne kadar çok olursa o kadar lezzetli oluyor.), 1 baş sarımsak, 3 orta boy domates, pirinç (göz kararı ayarlayın. Ne kadar dolma yapacaksanız ona göre), 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, eğer varsa 1 çorba kaşığı sarımsak kurusu / tozu, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 kahve fincanı su.


Yapılışına gelince; önce tencereye sıvıyağı ve soğanımızı ilave edip, kısık ateşte kavurun. Soğan kısık ateşte kavrulursa ağır ağır piştiği için hem kokusu hem de tadı daha hoş oluyor. Daha sonra domatesleri doğrayın ya da rendeleyin kavrulan soğana ilave edin. Domatesler de suyunu salınca içerisine toz kırmızı biberi ilave edin. Toz kırmızı biber domatesle karıştıktan sonra. Pirinçlerinizi yıkayın pirinçlerinizi de ilave edin. Eğer domatesiniz sulu değilse içerisine bir kahve fincanı su ilavesi yapabilirsiniz. Ben genellikle su ilavesi yapıyorum. Pirinçleriniz biraz yumuşamaya başlayınca, yukarıdaki saymış olduğum tüm baharatları ilave edip iyice karıştırın. Daha sonra iç harcınızı ocaktan alın ve sarmalarınızı yapın ya da biberlerinizi doldurun. Tencereye yerleştirin. Biberlerin içindeki pirinçlerin kaynama esnasında dışına çıkmaması için üzerlerine kabuklu domates dilimleri kapatın.
Sıra geldi dolmamızın suyuna ; dolmanın suyu kesinlikle dolmaları geçmemesi lazım. Eğer yaptığınız dolma yaprak sarmasıysa, ilave edeceğiniz su sarmalarınız ile aynı hizada olsun kesinlikle sarmanın üzerine geçmesin. Yaptığınız biber dolması ise biberlerin boyutunun yarısını çok az geçecek şekilde de su ilavesi yapın ve tencerenizi kapatın. Orta ateşte dolmalarınızı pişmeye bırakın. Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder