Daha önce yani bu yıla kadar hiç aşure yemezdim. Aşureyi normalde hemen hemen herkes sever. Annemler her yıl yaparlardı fakat ben onlar yaparken ne nasıl pişirildiğine bakardım ne de piştikten sonra yerdim. İçeriği karışık ve şekerli olduğu için pek damak tadıma uymadığına inanır kesinlikle bir kaşık dahi yiyemezdim. Bu yıl kendim de yapmaya karar verdim. Ve yaptım yedim ve de kaç kase. Meğer ne kadar güzel bir tatlıymış :)
Evet çok lezzetli ve bir o kadar da kolay olan tarifimi sizinle paylaşmak istiyorum. Aşureyi herkes farklı yapar. Yani herkes içine ne koymak istiyorsa koyar. Ben kendi yaptığım aşurenin malzemeleri ve yapılışını anlatacağım size.
Malzemelerim;
2 su bardağı aşurelik buğday,
1 çay bardağı nohut,
1 çay bardağı badem,
yarım çay bardağı dolmalık / pilavlık fıstık,
5 tane kuru incir,
yarım çay kaşığı çörek otu,
2 yemek kaşığı susam,
2 su bardağı tozşeker,
1 su bardağı süt,
1 çay kaşığı tuz.
su ( düdüklü tencereye tüm malzemeleri koyduktan sonra üzerini 4-5 cm geçecek kadar su)
Yapılışı;
Bir gece önceden aşurelik buğdayı ve nohudu ıslatmanız gerekmektedir. O yüzden işleme bir gece önceden başlıyorsunuz. Ilık suya nohudu ve aşurelik buğdayı ayrı kaplarda ıslayın bir gece beklesin.
Gündüz olunca;
Kabukları kırılmış, ayıklanmış bademi kaynatın. Bu işlemi bademin dış kahverengi kabuğunu soymak için yapıyoruz. Bademi 5 dakika kaynattıktan sonra suyunu süzün ve sıcakken kabuklarını soyun. Çok çabuk soyulacaktır.
Geceden ıslatmış olduğunuz aşurelik buğdayı ve nohudu süzün.
İncirlerinizi doğrayın. Küp küp olabilir.
Daha sonra düdüklü tencereye geceden ıslatılmış aşurelik buğdayı ve nohudu ve 1 çay kaşığı tuzu ilave edin. Üzerine de tüm malzemelerin 4-5 cm geçecek şekilde su ilavesini yapın. Ve düdüklü tencerenizin kapağını kapatın. 20 dakika kaynatın.
Daha sonra düdüklü tencerenizi ocaktan alıp, nohut ve aşurelik buğdayın pişip pişmediğini kontrol edin pişmişlerse tüm malzemelerinizi sırasıyla ilave edin. Aşurenin suyu da normal çorba kıvamından az daha sulu olabilir. Tencerenizin kapağı açık olarak tüm malzemelerinizi ortalama yarım saat kadar kaynatın. Tadına bakarak pişip pişmediğini ve kıvamını kontrol edin. Kıvamı hoşunuza gidince kapatın başta biraz sıvı olabilir ama sonradan koyulaşıyor. Daha sonra kaselere doldurup, üzerini süsleyin ve servise hazır Allah kabul etsin…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder