29 Temmuz 2013 Pazartesi

KARINCA YUVALARI






Karıncaların en çalışkan varlıklar olduğunu biliyoruz. Hatta Ağustos böceği ve Karınca hikayesi de dilden dile dolaşır. Beni en çok şaşırtan şey karıncaların dünya kütlesinin %10unu oluşturması. Peki karıncaları hiç izlediniz mi? Söylendiği kadar varlar.



Dün bahçede dolanıyorken yuva yapan karıncaları gördüm. Çok hızlı hareket ediyorlar ve yaptıkları iş birliği inanılmaz.
Kısa bir araştırma yapmak istedim. Duyduğuma göre önce ana karınca uygun ortamı bulduğu zaman kendi kolonisini kurarmış. Diğer karıncalar da onun çevresine yerleşirmiş. Esas iş bu noktadan sonra başlıyormuş.
Yuva yapacakları yerde yaprakları biraraya getiriyorlarmış. Burada üst üste gelerek bir zincir haline gelip yaprakları birbirine çekiyor, larvaların içindeki tutkalımsı sıvıylada yaprakları birbirine sabitlerlermiş. Bu şekilde yapraklar birbirine dikiliyormuş. Tutkal amaçlı kullanılan larvalar yetişkin karıncalar haline gelemediğinden koloni içerisinde bakılıyormuş onlara. Yine bu larvalar sayesinde yaprakların etrafını örümcek ağına benzer bi şekilde ipliksi bir maddeyle donatıyorlarmış. Daha sonrada her karınca kendi ağırlığına uygun kum tanelerini yaptıkları yuva iskeletinin üzerine taşıyorlarmış.


İşte 6 metre derinliğe kadar ulaşan yuvalarını bu şekilde yapıyorlar. Bu yoğun iş tempolarına rağmen karıncalar insanlardan sonra gelen en sosyal varlık niteliğini taşıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder