11 Ocak 2014 Cumartesi

BEBEKLER EMMEYİ NİÇİN REDDEDER?

Bazı bebekler karınları aç olmasına rağmen annelerini emmeyi bazen reddederler.Bilinçli olmayan anneler ise nedenini araştırmayıp, emmiyor diye hemen mamaya yönelebiliyorlar. Ondan sonra da bebek mamaya ve biberona alışıyor, kolaya alışıyor ve artık anneyi zorlasa da emmiyor. Emzirme olmayınca da anne sütü azalıyor ve zamanla da bitiyor. Ve böylelikle bebek, anne sütünden mahrum büyüyor ve bağışıklık sistemi düşük oluyor.
Bebeğin emmeyi reddetmesinin belli başlı nedenleri vardır. Şu şekilde sıralayabiliriz;
Bebeğin ağız içinde pamukçuk hastalığı olabilir. Pamukçuk, genellikle 0-1 yaş arası bebeklerde görülen mantar enfeksiyonudur. Pamukçuk emme sırasında bebeğe acı verdiği için, emme isteğini azaltır ya da yok eder.
Bebeğin burnu tıkalı olabilir. Burnu tıkalı olan bebek, burnundan nefes alamadığı için nefesini ağızdan almaya çalışır. Hem anneyi emip, hem de nefes almak onu yoracağı için anneyi emmeyi reddeder. Böyle bir durumda bebekten hırıltılı sesler gelir. Bebeğin burnunun temizlenmesi iyi gelecektir.
Annenin tükettiği acı, baharatlı, gaz yapıcı bazı gıdalar sütün tadını değiştirip bebekte de bazı rahatsızlıklara neden olduğu için bu da emmeyi reddetme sebeplerindendir.
Hatalı emzirme pozisyonu ve tekniği de bebeğin rahatına engel olduğu için emmesini zorlaştırır.
Bebek diş çıkarma döneminde ise, dişlerinde ağrı ve kaşıntı olduğu için emmeyi reddedebilir. Onun için diş kaşıyıcılar ya da diş jeli kullanabilirsiniz.
Annenin bebeğini emzirirken yeni bir bebeğe hamile kalmış olma ihtimali. Böyle bir ihtimal var ise annenin sütü, hormonların etkisiyle değişebilir ve bebek sütün tadını beğenmez. İçmek istemez. Emmeyi reddeder.
Annenin sütü az geliyorsa ( süt kanallarında tıkanıklık ya da sıvı tüketiminin az olması gibi nedenlerden dolayı) bebek harcadığı enerji karşısında gereken sütü alamıyorsa yorulup, emmeyi reddedebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder